donderdag 22 oktober 2015

Stamppot rauwe andijvie met gebakken kaasplak


“Morgen wil ik weer vlees Dien.” Een uitspraak van mijn schoonvader in de periode dat mijn schoonmoeder er lustig op los experimenteerde met vegetarische maaltijden. Dagen achtereen hadden er peulvruchten, granen en noten op het menu gestaan en ineens was hij het zat. Onderstaand recept komt ook van mijn schoonmoeder, maar daar hoorde je hem nooit over klagen. Niemand mist vlees als je deze gebakken kaasplak serveert, het liefst bij een stamppot van rauwe groenten. Bij mijn schoonmoeder kwamen de kaasplakken steevast op tafel als er raapsteeltjes waren, maar die zijn slechts korte tijd verkrijgbaar. Daarom maak ik ze ook bij stamppot van rauwe andijvie. 


Nodig (4 personen)
1200 gram aardappelen
3 dl water
1 theelepel zout
400 gram andijvie
1 1/2 tot 2 dl melk
25 gram roomboter
½ appel
½ ui
Azijn
4 dikken plakken kaas (ongeveer 1 cm dikte)
1 ei
Scheutje melk
paneermeel
zonnebloemolie

Bereiding
Schil de aardappelen, pit ze, snijd ze in vieren en leg ze onder water. Breng het water met het zout aan de kook en kook hierin de aardappelen in 20 minuten gaar.
Spoel de andijvie in ruim water schoon net zolang totdat er geen zand meer vanaf komt. Snijd de andijvie in zo smal mogelijke repen en laat de groente uitlekken in een vergiet.
Maak de appel en de ui schoon en snijd in kleine stukjes.
Klop het ei met een scheutje melk los in een diep bord en giet een flinke hoeveelheid paneermeel in een ander diep bord. Haal de plakken kaas één voor één door het ei en vervolgens door de paneermeel heen. Haal de gepaneerde plakken nogmaals door het ei de paneermeel heen, zodat er een dikke laag paneermeel omheen zit. Dat voorkomt uitlopen.
Giet de aardappelen af, voeg de melk en de roomboter toe en breng het geheel aan de kook. Stamp de aardappelen fijn en roer de andijvie er in gedeeltes doorheen. Roer tenslotte de zeer fijngesneden appel en ui erdoor en eventueel een klein scheutje azijn.
Zorg dat iedereen aan tafel zit als je de kaas bakt. De kaasplak is het lekkerst direct uit pan. Verwarm wat olie in een koekenpan. Leg de kaasplakken erin en keer ze na een tot twee minuten om. Bak daarna de andere kant bruin.

Verdeel de stamppot over de borden en leg er een gebakken kaasplak bij. Of twee,  nog lekkerder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten