Spruitjes heb ik het liefst enigszins doorgekookt. Niet
te hard, maar ook niet super zacht. Voor mij was het spruitje een
groente die ik het liefst met een kruimige aardappel, jus en een lekker stukje vlees at. Misschien voelde ik juist daarom de uitdaging er eens een keer wat anders
mee te doen. Met de ingrediënten die ik nog in huis had, maakte ik er een
lekkere vegetarische chili van. Dat je bij deze bereidingswijze geen kookwater
hoeft af te gieten, maar het vocht waarin de spruitjes gegaard zijn erbij
opeet, is ook nog eens extra gezond. Veel vitamines zijn oplosbaar in water.
Kook je spruitjes in water en giet je het vocht daarna af, dan spoel je dus heel wat
gezonde voedingsstoffen door de gootsteen. Zo niet bij dit lekkere gerecht,
waarvan het resultaat me echt verraste.
Nodig (4 personen)
750 gram spruitjes
2 gele paprika’s
2 rode uien
2 tenen knoflook
5 zachte tomaten
2 blikjes kidneybonen
Scheut zonnebloemolie
Klein bosje bieslook
Half pakje gezeefde tomaten
Flinke theelepel chilipoeder
Theelepel paprikapoeder
Mespuntje chilivlokken
Peper/zout
Oude Geraspte kaas
Griekse yoghurt
Turks brood
Bereiden
Snijd de spruitjes in tweeën, verwijder de buitenste blaadjes
en spoel ze af in een vergiet. Pel en hak de uien en de knoflook. Was de
paprika’s en snijd ze in blokjes of reepjes. Was de tomaten en snijd ze in
stukjes. Verwarm de zonnebloemolie in een wat hogere koekenpan, fruit daarin de uien en de
knoflook, voeg de paprika toe en vervolgens de spruitjes. Laat het geheel vijf
minuten zachtjes bakken en voeg een flinke theelepel chilipoeder, een wat
minder flinke theelepel paprikapoeder en een mespunt chilivlokken toe en wat peper en zout. Meng de groenten met de gesneden tomaten en met de gezeefde tomaten, breng het geheel aan de kook en laat het gerecht tien
minuten zachtjes pruttelen. Giet de kidneybonen af, voeg ze aan de groenten toe
en warm ze mee. Proef het gerecht en voeg er zo nodig nog wat extra kruiden aan
toe. Maak af met de fijngehakte bieslook. Bak het Turkse brood zo nodig af in de oven en
serveer deze bij de spruitjeschili, samen met wat geraspte kaas en Griekse yoghurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten