maandag 12 oktober 2015

Zuurkoolpotje met gebakken appel


Als het koud wordt, krijg ik zin in wintergerechten die je van binnen verwarmen. Dit is er zo één. Zuurkool tussen twee lagen puree uit de oven, ook lekker zonder vlees. Met gebakken appelen, uien en kastanjechampignons geef je er toch een bite aan. Zuurkool is witte kool waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd om de groente langer houdbaar te maken. Dat noem je fermenteren. Die bacteriën zijn een welkome aanvulling voor je darmflora, maar kool is sowieso goed voor je darmen. Naast de vele voedingsstoffen zit het boordevol vezels die je darmen flink laten werken. 
.
Nodig (4 personen)
500 gram zuurkool
1200 gram kruimige aardappelen
3 dl melk
50 gram roomboter
3 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte kaas
Versgemalen peper
Nootmuskaat
Scheutje maggi
2 appels
6 kastanjechampignons
1 ui

Bereiden
Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten in een bodempje water gaar. Kook ook de zuurkool in een bodempje water.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in schijven. Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten lichtbruin. Schep ze uit de pan en bak daarin vervolgens de uienringen en de schoongeboende en in plakken gesneden kastanjechampignons.
Giet de aardappelen af.
Giet de zuurkool af in een vergiet en laat even uitlekken.
Breng de aardappelen met de melk aan de kook, neem de pan van de warmtebron af, voeg er de andere helft van de roomboter bij en stamp ze fijn. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en wat maggi.
Verdeel de helft van de puree over de bodem van een ovenschaal, bedek met de zuurkool, leg de plakjes appel erop en daarop het uien-champignonmengsel. Schep er de overige puree op.
Meng de paneermeel met de geraspte kaas en strooi het over de schotel.
Schuif de schaal in de oven en laat er in 15 tot 20 minuten een goudgeel korstje op komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten