Als
het koud wordt, krijg ik zin in wintergerechten die je van binnen verwarmen. Dit
is er zo één. Zuurkool tussen twee lagen puree uit de oven, ook lekker zonder
vlees. Met gebakken appelen, uien en kastanjechampignons geef je er toch een
bite aan. Zuurkool is witte kool waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd om
de groente langer houdbaar te maken. Dat noem je fermenteren. Die bacteriën
zijn een welkome aanvulling voor je darmflora, maar kool is sowieso goed voor
je darmen. Naast de vele voedingsstoffen zit het boordevol vezels die je
darmen flink laten werken.
.
Nodig (4 personen)
500
gram zuurkool
1200
gram kruimige aardappelen
3 dl
melk
50
gram roomboter
3
eetlepels paneermeel
3
eetlepels geraspte kaas
Versgemalen
peper
Nootmuskaat
Scheutje
maggi
2
appels
6
kastanjechampignons
1 ui
Bereiden
Schil
de aardappelen, snijd in stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten in een bodempje
water gaar. Kook ook de zuurkool in een bodempje water.
Verwarm
de oven voor op 220 graden Celsius.
Schil
de appelen, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in schijven.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide
kanten lichtbruin. Schep ze uit de pan en bak daarin vervolgens de uienringen
en de schoongeboende en in plakken gesneden kastanjechampignons.
Giet
de aardappelen af.
Giet
de zuurkool af in een vergiet en laat even uitlekken.
Breng
de aardappelen met de melk aan de kook, neem de pan van de warmtebron af, voeg
er de andere helft van de roomboter bij en stamp ze fijn. Breng op smaak met
peper, nootmuskaat en wat maggi.
Verdeel
de helft van de puree over de bodem van een ovenschaal, bedek met de zuurkool,
leg de plakjes appel erop en daarop het uien-champignonmengsel. Schep er de
overige puree op.
Meng de
paneermeel met de geraspte kaas en strooi het over de schotel.
Schuif de schaal in de
oven en laat er in 15 tot 20 minuten een goudgeel korstje op komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten