Na
alle nare berichten over de aanslagen in Parijs, ga ik toch maar weer verder
met mijn eigen missie: minder vlees eten. Vrienden die mijn recepten voorbij
zien komen, blijven vragen wat ik met flextarisch bedoel. Ik heb het woord niet
zelf verzonnen en kwam het tegen toen ik bezig was met het schrijven van een
boek ‘Voedingsleer voor verzorgenden en verpleegkundigen.’ Ik voelde me er
direct door aangesproken. Je schrapt vlees of vis niet volledig van het menu,
maar eet het minder vaak. Je bent dus flexibel vegetarisch. Omdat je varieert,
is er geen gevaar dat je voedingstoffen tekort komt en hoef je niet per se vleesvervangers,
peulvruchten en allerlei granen te gebruiken. Ik ben sowieso geen liefhebber
van nepvlees. Met groente en kaas kun je zulke heerlijke recepten maken, dat je geen surrogaat nodig hebt.
Deze lasagne kun je heel goed van te voren maken en later opwarmen.
Nodig (voor 2 personen)
1
kleine courgette
1
kleine winterwortel
1
stengel bleekselderij
1 rode
paprika
olijfolie
1 ui
1 teen
knoflook
1
pakje gezeefde tomaten
Peper/zout
Gedroogde
Italiaanse kruiden
100
gram zachte geitenkaas
½ rode
peper zonder zaadjes
6-8
lasagnebladen
Bereiding
Snijd
de groente (courgette, wortel, rode paprika, bleekselderij) in stukken en leg
ze op een bakblik. Bestrooi met peper een zout en druppel er olijfolie
overheen. Zet de grill op de hoogste stand en plaats de bakplaat eronder. Rooster
de groente gedurende 7 minuten, keer ze om en rooster ze nogmaals 7 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Fruit de ui, de rode peper en de knoflook in wat olijfolie, giet de gezeefde
tomaten erbij, voeg de Italiaanse kruiden en peper en zout toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
Verdun zo nodig met een scheut water.
Prak
de geitenkaas grof.
Bedek
een ovenschaal met lasagnebladen. Schep de groente erop, vervolgens een deel van
de saus en wat geitenkaas. Leg er een laag lasagnebladen op en nogmaals de
groente, de saus en de kaas. Eindig met
nog een laag lasagnebladen, saus en geitenkaas. Plaats de schotel minimaal
30 minuten in de oven (totdat de lasagnebladen gaar zijn). Zet de oven uit en
laat de schotel er nog 10 minuten in staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten