zaterdag 7 november 2015

Salade met gegrilde avocado en groene asperges en met olijfoliebrood




Als ik zonder vlees of vis kook, ben ik al snel geneigd kaas te gebruiken. Een smaakvol alternatief dat veel eiwit en calcium bevat. Maar er is een groot nadeel aan kaas: de dierlijke vetten. Deze zogenaamde verzadigde vetten zorgen ervoor dat je lever meer cholesterol aanmaakt en dat kan zich afzetten tegen de wanden van de bloedvaten, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Plantaardige vetten en oliën, die doorgaans onverzadigd zijn, doen precies het tegenovergestelde. Die verlagen het cholesterolgehalte van het bloed. Daarom nu eens een recept zonder kaas met veel plantaardige vetten, onder andere dankzij de avocado’s die een hoog percentage onverzadigde (gezonde) vetten bevatten. Goed om deze week, waarin de Gezondheidsraad met nieuwe voedingsadviezen kwam en het belang groente en fruit nogmaals onderschreef, mee af te sluiten. Lekker als voorgerecht. Wil je er een hoofdgerecht van maken, dan neem je wat meer ingrediënten en voeg je er kidneybonen en walnoten aan toe. Daarmee kom je eveneens tegemoet aan het advies van de Gezondheidsraad meer noten en peulvruchten te gebruiken. 

Nodig voor de salade (4 personen)
400 gram veldsla
2 avocado’s
2 tomaten
500 gram groene asperges
8 zongedroogde tomaatjes in olie
Klein scheutje olijfolie
Zoute sojasaus

Nodig voor de dressing
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel honing
Paar druppeltjes worcestersaus
Peper en zout
Paar fijngehakte stengeltjes bieslook

Nodig voor de olijfoliebroodjes
1 afbak stokbrood
Olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Zet vier grote borden klaar en verdeel de sla over de borden. Snijd de tomaten in kleine blokjes en leg op de sla. Was de asperges en breek de houtachtige onderkant eraf (groene asperges hoef je niet te schillen). Snijd de avocado’s in de lengte door en verwijder de schil en de pit. Snijd de helften in plakken. Giet wat zoute sojasaus in een schaal en haal de asperges en de plakken avocado er doorheen. Bestrijk de grillpan met een dun laagje olijfolie, verwarm de pan en rooster daarin eerst de asperges en vervolgens de plakken avocado. Laat even afkoelen op een bord.
Snijd het afbakbrood in vieren en vervolgens doormidden. Giet wat olijfolie op de helften. Leg bakpapier op het rooster, plaats het brood erop en schuif het in het midden van de oven. Bak de broodhelften in 6 tot 8 minuten goudbruin.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Begin eerst met de olijfolie, de mayonaise en de honing en pas daarna de azijn en de kruiden. Dan krijg je zeker een gladde saus.
Verdeel de dressing met een theelepel  over de salade en drapeer de plakken avocado en de asperges erop. Leg er de gedroogde tomaatjes ernaast en serveer de salade met de knapperige olijfoliebroodjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten