Als ik
zonder vlees of vis kook, ben ik al snel geneigd kaas te gebruiken. Een
smaakvol alternatief dat veel eiwit en calcium bevat. Maar er is een groot
nadeel aan kaas: de dierlijke vetten. Deze zogenaamde verzadigde vetten zorgen
ervoor dat je lever meer cholesterol aanmaakt en dat kan zich afzetten tegen de
wanden van de bloedvaten, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Plantaardige
vetten en oliën, die doorgaans onverzadigd zijn, doen precies het
tegenovergestelde. Die verlagen het cholesterolgehalte van het bloed. Daarom nu
eens een recept zonder kaas met veel plantaardige vetten, onder andere dankzij
de avocado’s die een hoog percentage onverzadigde (gezonde) vetten bevatten. Goed
om deze week, waarin de Gezondheidsraad met nieuwe voedingsadviezen kwam en het
belang groente en fruit nogmaals onderschreef, mee af te sluiten. Lekker als
voorgerecht. Wil je er een hoofdgerecht van maken, dan neem je wat meer ingrediënten
en voeg je er kidneybonen en walnoten aan toe. Daarmee kom je eveneens tegemoet aan het
advies van de Gezondheidsraad meer noten en peulvruchten te gebruiken.
Nodig voor de salade (4 personen)
400
gram veldsla
2 avocado’s
2
tomaten
500
gram groene asperges
8
zongedroogde tomaatjes in olie
Klein scheutje
olijfolie
Zoute sojasaus
Nodig voor de dressing
1
eetlepel mayonaise
2
eetlepels olijfolie
1
eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel
honing
Paar druppeltjes worcestersaus
Peper en
zout
Paar
fijngehakte stengeltjes bieslook
Nodig voor de olijfoliebroodjes
1 afbak stokbrood
Olijfolie
Bereiding
Verwarm
de oven voor op 220 graden Celsius. Was en droog de sla in de slacentrifuge.
Zet vier grote borden klaar en verdeel de sla over de borden. Snijd de tomaten in
kleine blokjes en leg op de sla. Was de asperges en breek de houtachtige
onderkant eraf (groene asperges hoef je niet te schillen). Snijd de avocado’s
in de lengte door en verwijder de schil en de pit. Snijd de helften in plakken.
Giet wat zoute sojasaus in een schaal en haal de asperges en de plakken avocado er doorheen. Bestrijk de grillpan met een dun laagje olijfolie, verwarm de pan
en rooster daarin eerst de asperges en vervolgens de plakken avocado. Laat even
afkoelen op een bord.
Snijd het afbakbrood in vieren en vervolgens doormidden. Giet wat olijfolie op de helften. Leg
bakpapier op het rooster, plaats het brood erop en schuif het in het midden van
de oven. Bak de broodhelften in 6 tot 8 minuten goudbruin.
Roer
de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Begin eerst met de olijfolie, de
mayonaise en de honing en pas daarna de azijn en de kruiden. Dan krijg je zeker
een gladde saus.
Verdeel de dressing met
een theelepel over de salade en drapeer de plakken avocado en de asperges erop. Leg
er de gedroogde tomaatjes ernaast en serveer de salade met de knapperige
olijfoliebroodjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten